V letu 2013 smo skupaj s sodelavci in kolegi zagnali projekt Arheofakt in začeli vzpostavljati arheološki izkustveni center, katerega namen je (bo) na raznovrstne načine javnost seznanjati z delom arheologov in njihovimi dognanji o življenju v preteklosti.

Arheofakt pravzaprav ni (le) center oz. konkretna lokacija, ampak predvsem ideja delovanja na področju, ki si vsekakor zasluži več pozornosti arheološke stroke. Zavedamo se, da v našem delu nismo osamljeni ker so že drugi pred nami postorili marsikaj. Zaradi tega se učimo na primerih dobre prakse v Sloveniji in v tujini, pridobljena znanja pa nadgrajujemo in inovativno uporabljamo.

Četudi je naše delo zaenkrat usmerjeno v razvoj izobraževalnih programov za šolsko mladino upamo, da bomo z raznovrstnimi dejavnostmi pritegnili k sodelovanju vse starostne skupine. Tako se poleg pedagoških delavnic posvečamo tudi organizaciji in izvedbi izkustvenih delavnic hkrati pa se spogledujemo z eksperimentalno arheologijo.

 

ARHEOLOŠKE DELAVNICE

Pripravili smo pedagoške arheološke delavnice za predšolske otroke in osnovnošolce. Čas na njih boste preživljali ustvarjalno: skupaj z drugimi nadobudneži se boste naučili prižigati ogenj brez vžigalic, izvedeli boste, zakaj je udomačevanje živali rešilo konje, kaj so delali prvi lončarji, kako so naši predniki tkali oblačila, obdelovali zemljo in mleli zrnje v moko, kdaj so prvi lovci postali živinorejci …

• Arheološke delavnice za osnovnošolce

• Arheološke delavnice za predšolske otroke

 

ARHEOLOŠKE ROJSTNODNEVNE ZABAVE

Za vaše slavljence smo pripravili nepozabno doživetje. Praznovanje rojstnega dne, kjer lahko za kratek čas postanejo radovedni raziskovalci preteklosti – pravi arheologi!

• Arheološke rojstnodnevne zabave za otroke

 

AKTIVNOSTI ZA KVALITETNO PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA

Vsi otroci se radi igrajo. V času računalniških iger smo mogoče že malo pozabili, kako so se igrali naši dedki in babice. Preprosta igra brez pripomočkov ali s predmeti iz narave in vsakdana na različne načine razvija in spodbuja naše otroke. In jim je v veliko zabavo!

• Etnološko obarvane delavnice

• Praustvarjalnica

 

POUČNE NAMIZNE IGRE

Kulturno dediščino skušamo približati skozi poučne namizne igre, ki so dober učni pripomoček za popestritev rednih učnih vsebin ali le zabaven način, kako spoznati skrivnostne zgodbe iz preteklosti.

Promocija kulturne dediščine

Arheolog dr. Samo Krt je na eni svojih številnih pustolovščin odkril skrivnosten zemljevid, zapuščino davne civilizacije. Kot veliki raziskovalec se je odločil zemljevid preučiti in ugotoviti, k kakšnemu zakladu vodi.

Raziskuj skupaj z velikim arheologom Samom Krtom skrivnosti preteklosti.

Sodeluj na izkopavanjih arheoloških najdišč iz prazgodovine, antike in srednjega veka, odkrivaj zanimive predmete zakopane globoko v zemlji ter spoznaj delo arheologa!