ARHEOLOŠKE DELAVNICE ZA PREDŠOLSKE OTROKE

 

Otroke v vrtcu obišče arheolog Dr. Samo Krt. Z njim lahko ustvarjalno preživljajo čas na treh delavnicah:

Naši radovedni malčki za trenutek postanejo mali arheologi! Najprej potrebujemo arheološko orodje, nato pa se pridružimo velikemu arheologu in raziskovalcu Dr. Samo Krtu, ki nas bo popeljal v skrivnostni svet preteklosti. Na arheološkem izkopavanju bomo skupaj odkrivali zgodbe iz prazgodovine in spoznali delo arheologa. Arheološke najdbe, ki jih skupaj odkrijemo, potem očistimo in jih narišemo. Na ustvarjalni delavnici bomo ustvarjali v duhu preteklosti in se prepustili svoji kreativnosti. Preizkusili se bomo v lončarski umetnosti.

Dr. Samo Krt otroke popelje v prazgodovino, kjer jim na dvorišču vasi iz železne dobe predstavi vsakdanje življenje takratnega prebivalstva. V kakšnih hišah so živeli? So poznali domače živali? Kako so zakurili ogenj? Kako so zvrtali luknjo v kamen? Kakšna je bila njihova noša? S čim so se deklice olepšale? Otroci spoznajo različne materiale in namen njihove uporabe: kamen, glina, les in ogenj. Preizkusijo se v vsakdanjih opravilih: mletje žita na žrmljah in kurjenje ognja. Spoznajo konkretne vsebine: priprava hrane, lov, živinoreja, umetnost in noša.

Izkustvena pravljična urica.Malčki se ob pripovedovanju pravljice o Dečku Lanu in njegovi sestrici Jagodi  preselijo v preteklost, v čas, ko so na ljubljanskem barju živeli koliščarji. Lan in Jagoda jih popeljeta v svojo vas in jim predstavita svoj način življenja. Pri  vsakdanjih opravilih potrebujeta našo pomoč. Lanu otroci pomagajo pri prižiganju ognja, brušenju in vrtanju sekire in izdelavi ograje iz prepleta. Jagodi pa priskočijo na pomoč pri predenju niti, tkanju na statvah in trenju žita na žrmljah. 

 
 

 90 min 
  na udeleženca 
 Delavnice izvajajo izkušeni animatorji pod strokovnim vodstvom arheologov Skupine STIK. 
Z veseljem vas obiščemo v vašem vrtcu, ali pa obiščete vi nas na naši stalni lokaciji v Industrijsko poslovni coni Pržan, Cesta Andreja Bitenca 68, Ljubljana (končna postaja LPP št. 7) (Europark)