V petek in soboto (11.-12.4.2014) je v Pržanu, na sedežu Arheofakta, potekala njegova prva delavnica v okviru praznovanja Emone 2000. Namenjena je bila predvsem vzpostavitvi metalurškega obrata.

Prvi cilj delavnice je bila izgradnja oglarske kope, drugi gradnja metalurške peči. Naj priznamo takoj na začetku: peči nismo uspeli zgraditi, smo pa bili bolj uspešni pri gradnji oglarske kope. To smo začeli postavljati ob 10. uri zjutraj in jo ob soju lučk, zahvaljujoč naporu vseh udeležencev delavnice, do 10. ure zvečer tudi dokončali.

V pred večernih urah, smo se spočili ob zanimivem predavanju Ivana Hrovatina Osnove in surovine starega železarstva. Ivan nam je predstavil postopke obdelave oziroma taljenja železove rude in obdelave surovega železa od prazgodovine do srednjega veka.

Oglarsko kopo smo še isti dan tudi prižgali in jo spremljali do poznih nočnih ur.

Naslednji dan smo nadaljevali z kuhanjem oglja ter si to precej dolgočasno opravilo popestrili z žganjem lončarske peči, izdelavo uteži za statve in izdelavo rimskih statev, pripravo stebrov za gradnjo nadstreška nad bodočim metalurškim obratom …

Okrog opoldneva so se številnim udeležencem delavnic pridružili še malčki, ki so se preizkusili v izdelavi kamnitih orodij, mletju žitaric na žrmljah, izdelovanju iz gline ter v streljanju z lokom.

Delavnice so se zaključile v poznih popoldanskih urah, ker nas je pregnal dež, ki je tudi zalil oglarsko kopo. To nam kljub naporom glavnega oglarja (Ivana) ni uspelo obuditi k življenju in je kopa v nedeljo zjutraj, po 34 urah delovanja definitivno ugasnila.

Hvala vsem udeležencem in obiskovalcem delavnic, se vidimo naslednjič!

(o rezultatu kuhanja oglja vas bomo obvestili takoj, ko razdremo kopo! 🙂