V soboto 7.9.2013  smo se ob opekarskih ribnikih na Verdu pri Vrhniki družili na arheoloških delavnicah. Spoznavali smo različne materiale in načine njihove obdelave, kot so to počeli v prazgodovini.

 

OGENJ

Na dvorišču prazgodovinske vasi smo se zbrali ob ognjišču. Seznanili smo se z obdelavo hrane in drugih materialov, mleli žito na žrmljah, izdelovali statve za tkanje, na naraven način barvali volno, z metalurgom smo zlagali železovo rudo v peč za taljenje, …

LES

Spoznavali smo različne vrste lesa in namen njegove uporabe: gradnja, kurjava, izdelava orodja in orožja. Skupaj smo se preizkusili v izdelavi deblaka.

GLINA

Zgradili smo peč za žganje keramike. Spoznali smo različne tehnike izdelave predmetov iz gline in se preizkusili v lončarstvu. Postavili smo nadstrešek nad pečjo, izdelovali stene iz prepleta in pripravili glino za omet.

KAMEN

Seznanili smo se z različnimi uporabnimi vrstami kamna in tehnikami njegove obdelave: brušenje, razbijanje, retuširanje, pritrjevanje na ročaj. Ogledali smo si različne izdelke in polizdelke in preizkusili takratna orodja za  rezanje in sekanje.

Pridružili smo se potapljačem in preko podvodne kamere pokukali pod gladino ribnikov in s strokovnjaki opazovali muzejsko skladišče najdb arheološkega lesa.

Med dogodkom smo se prostovoljci pridružili čistilni akciji okolice ribnikov.

 

avtor fotografij: David Badovinac