V začetku aprila smo z zadnjo najdbo dneva zaključili izkopavanja na severnem delu Slovenske ceste. Z jesenjo se je naša arheološka ekipa ponovno vrnila v center Ljubljane, tokrat na njen južni del med Aškerčevo cesto in Kongresnim trgom.

V nasprotju z našimi spomladanskimi raziskavami, ki so potekale na prostoru izven obzidja rimskega mesta (območje severne rimske vpadnice in grobišča ob njej), sedanja izkopavanja potekajo v notranjosti Emone. To pomeni, da bomo imeli možnost pokukati v preteklost prostora, na katerem je bilo zgrajeno rimsko mesto, in s tem povečati naše poznavanje življenja v koloniji na meji med osrčjem rimskega cesarstva in njegovimi provincami.

Želimo si, da bi bila naša odkritja in samo dogajanje na terenu dostopna vsem, zato bomo z vami redno delili utrinke z izkopavanj. Te bomo posredovali po najrazličnejših kanalih: za začetek nas spremljajte na naši spletni strani ter preko Facebooka in Twitterja, kmalu pa se nam boste lahko pridružili z vodenimi ogledi tudi na samem najdišču in si od blizu ogledali dediščino Emone.

foto: M. Lukič