V drugi polovici julija so pri izgradnji nove kanalizacije na Litijski cesti gradbeniki odkrili kosti in manjši keramični lonček. Nemudoma je arheološka ekipa pričela z raziskavami in v nekaj dneh smo izkopali dva grobova, ki sta bila v večji meri že uničena z modernimi posegi.

Izstopa grob pokojnika, ki je bil položen v leseno konstrukcijo, priložen pa je imel tudi železen predmet, najverjetneje nož in pa že prej omenjeni keramični lonček. Pokojniku so ob pokopu priložili tudi popotnico, saj so bile pri njegovih nogah odkrite tudi živalske kosti.

Pri nadaljnjem izkopu se je pokazalo, da sta ogrožena tudi dodatna dva grobova, ki sta bila ste pokazala v profilu izkopnega polja, zato je bila ponovno aktivirana arheološka ekipa. V tretjem izkopanem grobu smo odkrili okostje otroka. Četrti izkopani grob je bil precej večji in v celoti ohranjen, če izvzamemo, da so ga nepridipravi noč poprej poškodovali s svojim roparskim pohodom. Tudi ta je bil položen v leseno konstrukcijo, za katero se je na presenečenje vseh izkazalo, da gre za izdolbljeno deblo. Na pokop v deblu je opozoril cenjeni arheolog in profesor dr. Andrej Pleterski, tezo pa je potrdil tudi sam izkop in njegova ovalna oblika v preseku. Po tej ugotovitvi je bil tako tudi smotrno predvidevati, da je bil na enak način pokopan tudi pokojnik v grobu številka 2. V obeh so pokojniku priloženi podobni pridatki. Četrti izkopani grob oz grob številka 3 je imel ravno tako ob nogah priložene živalske kosti, v višini medenice pa je imel boljše ohranjen železni nož.

Po doslej pridobljenih informacijah lahko novo odkrito grobišče datiramo v 9. st. n. št. in pripada verjetno nepoznanemu zaselku Slovanov, ki se je nahajalo v bližini.

avtor: M. Perko, abs. arheologije, Skupina STIK