Izkopavanja na Slovenski cesti so nam ta teden postregla s “cukerčkom”. Pred dvema mesecema se je tik pod robom izkopa pokazal del kamnite plošče, ki nam je dal slutiti na izjemno skrivnost, ki jo skriva pod seboj. Vrstila so se razna ugibanja prisotnih o morebitni vsebini, ki so vrhunec dosegla ta teden, ko nam je razširitev izkopa omogočila odgrnitev koprene skrivnosti oz. dvig kamnite plošče.

Odkritje je preseglo vsa pričakovanja. Pokazala se je kamnita pepelnica, katere vsebina je ostala dve tisočletji povsem nedotaknjena. Steklena žara zapolnjena z žganino pokojnika in bronastim novcem, kot popotnica v onstranstvo je bila obdana z dvema steklenicama in  dvema kozarčkoma ter kovinsko čašo.

Pokop lahko glede na grobni inventar časovno umestimo v flavijsko obdobje (2/2 1. stol. n. št.).

Šele ob dvigu dragocenih najdb iz kamnitega groba smo popolnoma uvideli izjemnost in bogastvo predmetov, ki so pokojnika spremljali na poti v onstranstvo.  Kovinska čaša z ročajem je na zunanji strani morda celo pozlačena, v notranjosti pa prevlečena s kositrom. Na površini ima vgravirane podobe ptic in rastlin. V steklenem kozarčku se je skrivala tudi majhna bronasta posodica in bronasta palčka, kot inventar kozmetičnega pribora.

Najdbe so takoj romale v konzervatorsko središče ŠČIT, kjer so se konzervatorji-restavratorji lotili čiščenja in obdelave predmetov ter njihove priprave za predvideno razstavo v Muzeju in galerijah mesta Ljubljana.

avtor fotografij: D. Badovinac